ONTSTAAN EN GESCHIEDENIS VAN STEENHANDEL TWENTHE
ONTSTAAN EN GESCHIEDENIS VAN STEENHANDEL TWENTHE

Ontstaan en geschiedenis van Steenhandel Twenthe

Een rijke historie in passie voor gevelstenen en dakpannen sinds 1951. Rond de jaren ‘50 waren er nog ongeveer 350 tot 375 steenfabrieken in Nederland. Uiteraard waren de meesten gesitueerd in en om de rivieren in Midden-Nederland. Kleine aantallen steenfabrieken  waren er ook nog in Groningen, Overijssel, Gelderland, Zuid-Limburg, Noord-Brabant en Zeeland. In Overijssel waren er ongeveer 15 tot 17 steenfabrieken.

Oost Nederland, de voorloper van Steenhandel Twenthe
Voor de steenfabrieken in Overijssel werd er in 1951 een Centraal Verkoop- en Administratiekantoor opgericht genaamd ‘Oost-Nederland’. Oost-Nederland was gesitueerd in Almelo en in de jaren ’70 verhuisd naar Rijssen. De reden hiervan lag in het feit dat er uiteindelijk van de 17 Overijsselse steenfabrieken er vier overbleven in Rijssen, te weten:
Gebr. Struijk, Heidebloem. 1975
Gebr. Ten Bolscher. 1982
Baan en ten Hove. 1982
Smeijers en Voortman 2005

In die tijd ontstond het idee, om naast de laatste overgebleven steenfabrieken, ook ‘vreemde’ stenen  te gaan verkopen. Feitelijk gezien van concurrerende steenfabrieken. Zo werd het ‘Centraal Verkoop- en Administratiekantoor’ langzaam een echte Steenhandel.

In de zeventiger jaren werd Steenfabriek Heidebloem van Gebr. Struijk gesloten. In 1982 gingen daar achtereenvolgens achteraan Gebr. Ten Bolscher (gesloten) en Baan en ten Hove (failliet). Zo bleef alleen Steenfabriek Smeijers en Voortman over als lokale steenfabriek.

De rol van Oost-Nederland is altijd geweest om de productie van de aangesloten fabrieken te verkopen in Nederland, met name aan de bouwmaterialenhandel in Oost-Nederland. Handelaren die zich bij Oost-Nederland  aansloten, konden rekenen met een korting van  Hfl. 7,50 per 1000.

Aangezien Oost-Nederland onderdeel van Smeijers en Voortman was, ging het mee in de verkoop aan het  Australische concern BORAL in 1992. Vier jaar later in 1996 werd dit doorverkocht aan het Engelse HANSON. In 2000 gingen alle fabrieken van HANSON over naar WIENERBERGER.

Door de jaren heen was Oost-Nederland ondanks de wisselingen gegroeid van 1 naar 4 werknemers. In 2005 werd besloten Steenfabriek  Smeijers en Voortman te sluiten. Hierdoor zou Oost Nederland een andere locatie moeten kiezen. Uit de daardoor ontstane situatie is per 1 januari 2006 Steenhandel Twenthe BV opgericht en is per 1 mei 2006 Steenhandel Oost-Nederland opgeheven. Dit alles is in goede harmonie en samenwerking  door betrokken partijen  tot stand gekomen.

Definitief een plek in de markt!

Als onafhankelijke bedrijf heeft Steenhandel Twenthe haar bescheiden, maar vaste plek op de markt weten te veroveren. Waarbij persoonlijk advies en passie de drijfveren zijn om u te adviseren zoals u dat mag verwachten!

Mobiel | Desktop